Nieuws Speuren

Over Speuren

Alle honden kunnen speuren, daarom heeft de FHN een reglement geschreven voor alle hondenrassen. Het reglement bestaat uit 5 categorieën oplopend in moeilijkheidsgraad.

In alle categorieën kunt u een certificaat of diploma halen en mee doen aan de wedstrijden en met de jaarlijkse competitie. Tevens is er elk jaar een Nederlands Kampioenschap voor elke categorie, mits er voldoende deelnemers zijn.

De trainingsmethode verschilt per instelling. De FHN schrijft geen trainingsmethode voor. De aangesloten instellingen kunnen wel een beroep doen op de officials van het speuren voor het krijgen van tips en uitleg. Denk bijvoorbeeld aan vragen over trainingslocatie , grondsoorten, materialen e.d.

Het belangrijkste van speuren is het vertrouwen hebben in je hond. Je kunt de hond niet sturen zoals vaak beginnende speurders proberen. Speuren doe je samen. De geleider loopt de sporen voor de hond, al dan niet met voer en voorwerpen, de hond volgt het spoor een “tijd” later. De hond geeft aan of hij iets gevonden heeft, het zgn. verwijzen.

Belangrijk in het lopen van sporen is dat je goed moet weten waar je loopt (en waar je gelopen hebt). Als eerste steek je een “stok” in de grond. Het beginpunt. Neem voordat je gaat lopen de omgeving in je op, ga op zoek naar herkenningstekens, dit kan bijvoorbeeld een paaltje van een hek, een boom, een plant, een molshoop etc. zijn . Wij kunnen de sporen niet zien, laat staan ruiken. Gelukkig hebben we een hond die dit wel kan. Zijn neus is vele malen beter ontwikkeld dan die van een mens. Laat je niet verrassen, in negen van de tien gevallen heeft de hond altijd gelijk, als het om zijn neus gaat.

Ons advies is dan ook, ga samen met anderen speuren en kijk bij elkaar, loop met elkaar mee en leer dan ook van elkaar. Het is een sociale tak van hondensport zowel voor de mens maar ook voor de hond.

Om te beginnen is een lijn, een wat bredere halsband, en doorzettingsvermogen voldoende. Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen omtrent het speuren, neem gerust contact met ons op. Wij zijn er klaar voor.

Wij zien u graag op de speurvelden terug.