Nieuws CombiSport

Over Combisport

CombiSport is een actieve en leuke hondensport. Een enthousiaste en sportieve baas is nodig, want ook u moet mee rennen om een goede tijd neer te zetten. Een goede band met uw hond is nodig. Zonder zo’n goede band lukt het niet om samen foutloos de snelheidsonderdelen en heel precies de gehoorzaamheid te doen.

CombiSport is “the best of both worlds”: Een combinatie van behendigheidsonderdelen op snelheid en gehoorzaamheidsonderdelen op precisie. De samenwerking tussen baas en hond wordt op de proef gesteld. Hond en baas dienen heel goed op elkaar te letten en moeten op elkaar ingespeeld zijn. Ze horen namelijk zij aan zij te blijven bij de verschillende onderdelen.

 Er zijn vier CombiSport onderdelen:

  • Gehoorzaamheid is gebaseerd op het GG-programma van de FHN. De hond hoort netjes te volgen, te komen op commando en te apporteren. Per klasse wordt het de combinatie moeilijker gemaakt. Het volgparcours wordt uitgebreid. Uiteindelijk wordt ook appèl op afstand verlangd.
  • Combi Jump is een onderdeel waarbij hond én baas springen over vier hindernissen, foutloos en zo snel mogelijk! De hindernissen staan op een afstand van tien meter recht achter elkaar opgesteld.
  • Combi Speed is een ander onderdeel waarbij snelheid belangrijk is. Neem met uw hond zo snel mogelijk acht poortjes zigzaggend over het veld. In de juiste volgorde, anders tellen de punten niet mee.
  • Stormbaan, hierbij worden aangepaste toestellen uit de behendigheidsport recht achter elkaar opgesteld. Uw hond zal de toestellen correct moeten nemen. Ook hier gaat het weer om een snelle tijd.

Bij de CombiSport draait het om “samen”, uw hond hoort dicht bij u te blijven. Als uw hond u op de baan achterlaat en alvast naar de finish gaat kost dat punten. Andersom mag u uw hond niet in de steek laten.

Voor wie is CombiSport?

CombiSport is een sport voor bijna alle honden. De lichamelijke belasting is gemiddeld. Waardoor ook zwaardere rassen mee kunnen doen. Ook honden met een wat langere rug of een kortere neus kunnen hier goed terecht. U hoeft geen atleten te zijn, zolang u het maar leuk vindt om actief met uw hond bezig te zijn. Let wel op, de hond moet wel gezond zijn en minimaal 15 maanden. Voor de FHN wedstrijden heeft u een startlicentie nodig.

Waar kunt u trainen?

Op de website staat onder “scholen” vermeld waar in Nederland CombiSportlessen worden aangeboden. Is er geen school bij u in de buurt? Neem dan contact op met de coördinator CombiSport van de FHN.