Nieuws Apporteersport

Apporteersport

Klik hier voor foto’s van onze diplomadagen en werkproeven

Apporteersport is een hondensport, waarbij het appèl, de wil om voor de baas te werken (will-to-please), doorzettingsvermogen en intelligentie van de hond en van de baas op de proef worden gesteld. De apporteersport is geënt op de jachthonden sport. Thans mogen alleen honden uit de jachthondengroep en kruisingen die sterk lijken op jachthonden met jachtproeven meedoen. Het wordt ook steeds moeilijker om toestemming te krijgen om met groepen op geschikte locaties te trainen en om proeven af te leggen. Ook zijn er veel mensen die niet met dood wild zoals konijnen en eenden willen trainen. De door de Federatie Hondensport Nederland georganiseerde wedstrijden zijn opengesteld voor alle honden en de proeven zijn zodanig aangepast dat deze voor alle honden uitvoerbaar zijn. Zo mag er gebruik worden gemaakt van zowel houten als kunststoffen apporteerblokken en van dummy’s. De proeven zijn zo gemaakt dat zij in veel gevallen op de trainingsvelden van de hondenscholen kunnen worden afgelegd. Hierdoor kunnen de trainingen ook op deze velden plaatsvinden.

Er worden onder auspiciën van de Federatie Hondensport Nederland twee soorten wedstrijden georganiseerd.

  • Diplomadagen – Op deze dagen kan men opgaan voor het behalen van het A, B of C diploma. Het A diploma is het laagste diploma en het C diploma het hoogst haalbare diploma. Ook al heeft men een diploma behaald mag men de volgende keer toch weer inschrijven in dezelfde klasse. Voor de proeven voor de diploma’s is volledig omschreven hoe deze worden uitgezet en hoe deze door de combinatie van hond en geleider moeten worden afgelegd. Als de proeven zijn afgewerkt en voor alle onderdelen ten minste een voldoende is verkregen krijgt men een diploma met een cijferlijst.
  • Werkproeven – Een combinatie kan met deze proeven meedoen in de klasse waarin een diploma is behaald. De werkproeven zijn in principe elke keer anders en bevatten dus een verrassingselement voor de deelnemende combinatie. De basis, waaraan deze proeven moeten voldoen, is wel omschreven. Aan het einde van de wedstrijd krijgt iedere combinatie een certificaat uitgereikt met het behaalde aantal punten en de plaatsing.

Apporteren is een sport waar zowel hond als baas van genieten!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het keurmeestersteam

E-mail: apporteersport@fhn.nl